måndag 22 februari 2016

Industriella revolutionen (Grundkurs)









England.
Mot slutet av 1700-talet inträffade en stor förändring i England. Människor började tillverka varor med hjälp av maskiner i stället för att bara använda verktyg och handkraft. Den här förändringen brukar kallas den industriella revolutionen.
Anledningen till att industrialiseringen startade just i England berodde på att det i detta land fanns alla förutsättningar som behövs för en industriell revolution, d.v.s. arbetskraft, råvaror, teknik, kapital, energi och en marknad att sälja varorna till.

Triangelhandel
Bildkälla SO-rummet


















Handeln med slavar bedrevs framförallt av engelsmännen som hämtade slavarna i Västafrika och fraktade över dem till de europeiska kolonierna i Amerika. Slavhandeln som gick till Amerika brukar kallas triangelhandeln eftersom handelsrutten utgjorde en triangel på kartan.

Jordbruket förändrades.
Före skiftet bildkälla wikipedia

Efter skiftet bildkälla wikipedia

En viktig orsak till att den industriella revolutionen började i England var att jordbruket förbättrades kraftigt i detta land under 1700-talet. Nu skiftades jorden i många byar. Det innebar att böndernas många små åkerbitar slogs samman så att varje bonde fick en större åker.
Dessutom började många bönder med växelbruk vilket hindrade jorden från att urlakas på näring. De odlade olika grödor olika år på samma mark vilket gav större skördar.

 De tekniska uppfinningarna gynnade bönderna.
Många använde en hästdragen såmaskin vilket innebar att fröna placerades i raka led på det djup där de grodde bäst. Man använde även rovor och klöver som foder till djuren vilket innebar att man kunde hålla mer boskap än förr. Det brittiska jordbruket blev nu så effektivt att människor blev arbetslösa och kunde gå till industrin. Förändringarna medförde att jordbruket under 1700-talet blev mycket effektivare.

Befolkningen ökar.
Ökad tillgång på mat och bättre hygien gjorde att befolkningen ökade snabbt i England. Under 1800-talet ökade befolkningen från 9 till 33 miljoner. De som inte behövdes inom jordbruket begav sig till de nya industrierna i städerna. Den stora folkökningen gjorde att det blev en ökad efterfrågan på varor under 1800-talet, vilket gynnade de nya industrierna.

Textilrevolutionen.
Den industriella revolutionen började inom textilindustrin. Tidigare satt kvinnorna i hemmen och spann ull till garn framför spinnrockarna. En del män satt i sina hem och fick garn och vävstolar av förmögna köpmän (så kallade Förläggare).   Men när efterfrågan ökade måste tekniken förbättras och det skedde först med vävtekniken. 1733 uppfanns den så kallade Flygande skytteln. En skyttel använder man för att föra tråden genom varpen när man väver tyg. Med den flygande skytteln gick vävningen dubbelt så snabbt som tidigare. Nu försökte man göra spinningen effektivare.

Spinning Jenny.
Bildkälla wikipedia




















På 1760-talet uppfann James Hargreave den första spinnmaskinen som fick namnet Spinning Jenny, efter uppfinnarens dotter. Med den kunde man spinna åtta trådar samtidigt. Med de gamla spinnrockarna kunde man bara spinna en tråd åt gången.
Men det tyckte inte spinnarna om. Spinnarna stormade Hargreaves verkstad och slog sönder alla hans maskiner. Men Hargreaves flyttade till en annan stad där han gjorde Spinning Jenny ännu bättre.
Så småningom förbättrades tekniken ytterligare och en del spinnmaskiner kunde spinna över hundra trådar samtidigt. Dessa maskiner drevs först med vattenhjul och senare med ångmaskiner.

De första fabrikerna.
När man började använda maskiner som drevs med vattenkraft uppstod de första fabrikerna. Nu måste arbetarna komma till maskinerna. På 1820-talet kom de första ångmaskindrivna vävmaskinerna. Dessa maskiner innebar att många vävare blev arbetslösa och på vissa ställen hände det att arga arbetslösa vävare slog sönder de nya vävmaskinerna.

Ångmaskinen.


Ångmaskinen var den viktigaste av alla uppfinningar. De första ångmaskinerna var ineffektiva och slukade stora mängder stenkol som bränsle. På 1780-talet lyckades skotten James Watt förbättra en ångmaskin så att den gick att använda i arbete i ett bomullsspinneri. Nu började man använda ångmaskiner för att pumpa upp vatten ur gruvor och i järnverken använde de för att sätta hamrarna i rörelse.  Den stora fördelen med ångmaskinen var att man kunde placera den var som helst där det fanns tillgång till bränsle, man inte bunden till floder och vattenfall. Ångmaskinen satte nu fart på den industriella revolutionen.




















Stevensons The Rocket bildkälla Wikipedia


De första järnvägarna. Bättre kommunikationer
Ett industrisamhälle kräver bra kommunikationer. Råvaror måste fraktas till fabrikerna och de färdiga varorna måste föras ut och säljas. År 1823 byggdes den första järnvägen mellan städerna Stockton och Darlington.

År 1829 anordnades en hastighetstävling mellan olika lokomotiv utanför Liverpool. Fem lok deltog i tävlingen. En av deltagarna diskvalificerades när det visade sig att en häst stod gömd i loket. Slutstriden stod mellan svensken John Ericsons lok ”Novelty” och engelsmannen Stephensons ”The Rocket”. Stephenson segrade och nådde topphastigheten 46 km/tim.

Farligt med tåg.
Många var rädda för de första tågen. En del läkare påstod att man kunde få hjärnskador om man åkte så fort med tåg. För att skydda åskådarna mot hjärnskador som såg de första tågen  föreslog en del  läkare att  man skulle bygga ett plank runt banan.

När vi skulle införa järnvägar i Sverige protesterade en del riksdagsmän mot beslutet. De var rädda att loken skulle tända eld på skogen och stugorna längs banan. Dessutom påstod de att tjuvaktiga personer skulle stjäla järnvägsrälsen under nätterna.

Järn och stenkol.
Bildkälla SO-rummet


För att framställa järn gick det åt enorma mängder skog för att få fram träkol som behövdes för att förvandla malmen till smält metall. Nu höll skogarna på att ta slut i England, och stora mängder träkol måste importeras, bland annat från Sverige.

År 1783 lyckades engelsmannen Henry Cort uppfinna Puddelprocessen som innebar att man kunde använda stenkol för att tillverka järn. Det gynnade England, eftersom det finns gott om stenkol i England.





Industriarbetarna.
Den industriella revolutionen gjorde Storbritannien rikt, men det var överklassen och medelklassen som blev rikare. Industriarbetarna hade det eländigt med låga löner och fruktansvärda förhållanden i de första fabrikerna. Oftast fanns det inga skyddsanordningar och det inträffade ofta olyckor.

Det hände också att arbetare fastnade i de remmar som överförde drivkraften till de olika delarna av maskinen, då drogs de in i maskinen och klämdes ihjäl av det roterande maskinhjulet. Arbetstiden var lång, 12-14 timmar. Men det hände att arbetstiden blev sexton eller till och med arton timmar.

Barnarbete.
Lönerna var så låga att alla i en familj måste arbeta, även barn i 8-10 års ålder. Särskilt inom textilindustrin blev det vanligt att små barn arbetade vid spinnmaskinerna. Barnen var omtyckta av arbetsgivarna eftersom de hade lägre löner i förhållande till de vuxna.

Många var upprörda över att barn användes i det hårda arbetet i gruvorna. I de trånga smala gångarna fick de dra vagnar med stenkol. En vanlig syn på städernas gator var sotarpojken med blodiga knän. Sotarpojkarna började arbeta när de var ca 5 år gamla och fortsatte tills de var för stora att klättra inne i skorstenarna.

Arbetsgivaren tvingade barnen att klättra genom de trånga rökkanalerna och de kom fram med blodet strömmande från armar och knän. Sotarmästaren gnuggade då de öppna såren med saltlake för att härda och ge hudförhårdnader, och sedan jagades pojkarna upp i nästa skorsten.

Så småningom ledde kampen mot barnarbete och för kortare arbetstider till resultat. 1833 kom en lag som förbjöd barn under nio år att arbeta i fabriker och barn mellan nio och tretton år fick inte arbeta längre än nio timmar om dagen.


Fördelar och nackdelar med industriella revolutionen
Nackdelar:
Miljöförstöring: mycket avfall och sopor från både industrier och människor i städerna
Dålig arbetsmiljö: farliga maskiner utan skydd = många arbetsolyckor Långa arbetstider: vanlig arbetsdag ofta 14 timmar lång
Barnarbete: tog lång tid innan barnarbetet reglerades
Dåliga rättigheter för arbetarna: förbud mot fackligt arbete och risk för avskedanden, strejker förbjudna.
Urbanisering (fördelar(nackdelar)


Fördelar:
Nya produkter: många som faktiskt underlättade vardagen
Sjukvård, vaccin
Bättre liv: långsamt höjda löner och en stigande levnadsstandard.
Ökad livslängd: bättre liv och minskad barnadödlighet
Ny teknik: Fler och fler uppfinningar/nyheter.
Urbanisering (fördelar och nackdelar?)







Frågor: 
1. Förklara uttrycket: industriell revolution.
2. Varför började revolutionen i England?
3. På vilket sätt förändrades jordbruket?
4. Beskriv vad den "Flygande skytteln" var för någonting.
5. Beskriv vad "Spinning Jenny" var för någonting.
6a) Vilka var fördelarna med ångmaskinen. 6b) Fanns det några nackdelar med ångmaskinerna?
7. På vilket utnyttjades barn i arbetet?
8. Vad innebar puddelprocessen?
9. Varför var människor rädda för de första tågen. 
10. Förklara begreppet triangelhandel.


Resonera
A. Ge exempel på det du tycker var det mest positiva och mest negativa med industriella revolutionen. Motivera.
B. På vilket sätt påverkas vi av industriella revolutionen idag? Resonera.


Grundläggande begrepp
arbetskraft, kapital, råvaror, triangelhandel, befolkningsökning, urbanisering, uppfinningar
jordbruksmetoder, kolonier

Svåra ord
skifte, tegar, träda, avel, växelbruk, marknad, kolonier, kolonialism, handel, import, export, imperialism, nationalism, urbanisering

industri, fabriker, teknik, textilindustri, arbetsmiljö, masstillverkning, stenkol, stål, ångmaskiner, transporter, spinnmaskin (potatisen till Europa), vaccination, puddelprocessen, kapitalism

vävmaskin, ull, bomull, slaveri, vaccinering, ympning, smittkoppsvaccin, tuberkulos, patent, fackföreningar, socialism, kommunism, liberalism, konservatism

Nya samhällsklasser - Arbetarklassen och industriägare


Öva mer...
Binogi - filmer
Kahoot 
Läroboken  
Bildspelsquiz 
Begreppsspelet
Förhör varandra



Bildkälla Consid.se





1700talet/ Franska revolutionen / Att kunna om några veckor...

Franska revolutionen



Centralt innehåll: (från lgr11)
Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.


Att kunna om några veckor... 
Kunna förklara och förstå bakgrunden.
(Bakgrund: När? Var? Hur? Varför? Vem? Vilka? (bedömning se länk)


Kunna föra ett eget resonemang kring händelserna.
(Eget resonemang; bedömning se länk)

Kunna granska källkritiskt.
(Granska: bedömning se länk )


Svåra ord/begrepp:
monarki, republik, ståndssamhälle (feodalt samhälle/feodalism, medeltiden), privilegier, adel, präster, "tredje ståndet"(borgare-bönder), tionde, lån, bankrutt, stormakt, världshandel, ekonomi. politik, demokrati, diktatur, missnöje, orättvisor, missväxt, skatt, avgift, dagsverke, aristokrati Upplysningen, filosof, förläning

författning, Eden i bollhuset, grundlag, riksdag, parlament, ståndsriksdagen-nationalförsamlingen, uppror, Bastiljen, revolution, reform, maktdelning, allmän värnplikt, "frihet-jämlikhet och broderskap", jakobiner, rösträtt, "vänster-höger-politik"(revolutionär-liberal-konservativ),

Marseljäsen, Tricoloren, Skräckväldet, giljotin, Mänskliga rättigheter, (Slaget vid Valmy), statskupp, kejsare, Napoleon, Code Napoleon, kontinent, kontinentalblockad, Trafalgar, Waterloo, Wienkongressen, maktbalans

(personer... Voltaire, Rousseau, Montesquieu, Diderot, Robiespierre, Marat, Danton, Ludvig XVI , Marie-Antoinette, Lafayette, Charlotte Corday, Goethe mfl.)


(anarki-inflation-nationalism)

Lektionsplanering:

Bakgrund
1. Intro: Vad vet vi idag? (A4)
Föreläsning och anteckningar
Waterloo/Marseljäsen/Versailles (symbolik) och Concorde


När? Var Hur? Varför?
(Ev börja med begreppen...)



2. Svåra ord/begrepp

Svåra ord/begrepp forts
Förförståelse; gör spel





3. Föreläsning och minikurs
Orsaker/ Händelseförlopp (Versailles.1789... tennisboll/"Eden i bollhuset")
"Bollhuset" i Versaillies

Minikursen (högläsning)(länk)









4. Film
Film Världens historia - revolutioner


"Världens historia - revolutioner", film sli.se (from. 18.00 min.)
Läs i läroboken Utkik s.129-130...om vi hinner












5. Kort föreläsning, 
Orsaker och händelseförlopp ...till 1791)










Jobba vidare med minikursen.

6 Perspektivbyte
Hur hade du agerat om du var kung i Frankrike år 1789 och din skattkista var tom?

Fortsätt med minikursen och bildspelet (Minst 10 svåra ord)


7. Kort föreläsning/repetition/sammanfattning
Händelseförlopp/begrepp









-Bollhus - Bastiljen - Skräckväldet - Napoleon
 (...1793"Skräckväldet" och Napoleon/ kort föreläsning)

-Diskutera vilka begrepp som kan användas.

-Läs vidare i läroboken Utkik. om Napoleon 137-139, 141 -143
Skriv med egna ord, sammanfatta händelseförloppet, använd minst tio svåra ord/begrepp, max 200ord
(Gör färdigt minikursen...)

8. Film och jämförelse
Se två olika kortare filmer om franska revolutionen. Jämför filmerna. Likheter och skillnader


9. Konsekvenser (idag?)
Konsekvenser då-idag?


Vad blev kvar av revolutionen?
konsekvenser
Kort föreläsning, du antecknar

Uppgift 10 (Utkik) prioritera/motivera

Genomgång av alla frågor (minikursen) (två och två/slumpvis)







10. Drama (teater)


Teater/drama















11. Kahoot
Egen Kahoot
Frågor på bakgrunden (orsaker/konsekvenser) och på de svåra orden/begreppen. uppmuntrar "varförfrågor"




Öva eget resonemang

12. Egen åsikt











1. Frågor i Utkik s 143/ diskutera två och två/svara enskilt på Blogger

2. /nationalism/marsiljäsen/tricoloren
(uppgift 2, gruppdiskussion/prioritera orsaker/konsekvenser...)


13. Perspektivbyte (konsekvenser)













1. Frågor i Utkik s 143/diskutera två och två/ svara enskilt på Blogger

2. (uppgift 4 "Vänster-höger" i dagens politik, "frihet-jämlikhet-broderskap)


14. Jämförelse (Venndiagram)



(franska med amerikanska revolutionen)








15. Åsikt/debatt/argument














Idag/ Formulera egen åsikt...
(Ev. Debatt/ för eller mot, republik eller monarki)


Granska
16. Källkritik


















1. En källa från franska revolutionen

2. Klagoskrifter s. 131/ Karikatyrer s 140 (Utkik)










17. Prov och utvärdering
Prov













Prov:
Bakgrunden (när? var? hur? varför?)

Fråga:
1. När var franska revolutionen? (E)
2. Förklara orsakerna och konsekvenserna till franska revolutionen. (E-D-C)


Eget resonemang
Fråga:
3.Resonera kring revolutionerna i Amerika och Frankrike. (med utgångspunkt från några av de centrala begreppen, exempelvis; republik, monarki, demokrati, Upplysningen, osv...) (E-D-C-B-A)

Använd dig av följande so-ämnesspecifika förmågor i ditt resonemang:
-Åsikter (för/mot)
-Perspektivbyte
-Jämförelser (paralleller/ se samband)(Amerikanska/Franska)
-Konsekvenser (dåtid och nutid)
-Begreppen (använd begreppen i resonemanget)



Granska
Källgranskning

Fråga:
4. En källa från franska revolutionen. Granska den...



Film (Om vi hinner...)
1800talet i Sverige.
"Sveriges historia del 11" (Folkets århundrade 1809-1900)


Utvärdering/  länk:
Utvärdering/formulär














Förslag på förändringar/förbättringar...






1700-talet/ Amerikansk revolutionen. Att kunna om några veckor...

Amerikanska revolutionen/frihetskriget


Centralt innehåll: (från lgr11)
Revolutioner och framväxten av nya idéer, samhällsklasser och politiska ideologier.


Att kunna om några veckor... 

1. Varför startade den Amerikanska revolutionen? Resonera. Använd begreppen.


2. Hur påverkade den Amerikanska revolutionen individ och samhälle, då och nu?



Svåra ord/begrepp
Amerikanska revolutionen:
världshandel, triangelhandel, export-import, koloni, ekonomi, marknad, råvaror, demokrati, diktatur, republik, monarki, tull, skatt, avgift, parlament, grundlag, författning,

politik, bojkott, missnöje, uppror, revolution, frihetskrig, patriot, nationalist, lojalist, president, regering, slavar, milis, oavhängighetsförklaringen,

kongress, legosoldater, rösträtt, förbundsstat, Pontiacs krig, "The Boston Tea Party", maktdelning, Upplysningen, filosof, representation,


(Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Voltaire, Rousseau, Montesquieu)(J Locke)


Lektionsplanering:

Bakgrund
1. Intro: Vad vet vi idag? (A4)
Föreläsning och anteckningar
Frihetsgudinnan (symbolik)
Frågan När?

2. Kort bakgrund/föreläsning
När? Var?/Kartor Hur? varför? Vem?
Upplysningen/filosofer
"För att fatta svåra beslut krävs kunskap".
Tänk fritt och var kritisk.

2a Triangelhandel/Slavhandel Sverige?

3. Svåra ord/begrepp/minikursen
Förförståelse av begreppen; gör ett bildspel

4. Kort repetition av upplysningen/bakgrunden
Kort jämförelse med Sverige/Varberg (1700tal)
Förförståelse av begreppen; gör ett bildspel forts...

5. Repetera begreppet parlament
Minikursen (länk)

6. Film "Världens historia - Revolutioner" (sli.se)

7. Jämförelser, konsekvenser och perspektivbyte

-Amerikanska revolutionskriget eller Amerikanska frihetskriget?
Begreppen nationalism och parlament


8. När ska en koloni eller en annan del av ett land ha rätt att förklara sig självständigt? (fråga 10)
Andra exempel från idag? (Norrland/Gotland/Katalonien mfl.)
Minikursen färdig

---------------------------------------------------------------------------------------------------




Vad är "grejen" med Amerikanska revolutionen?

Mål: förklara "grejen" med Am. rev./frihetskriget med hjälp av en film (max4min)

Tid: ca 3 lektioner


Innehåll:
Minst 5 viktiga begrepp


Grupper (se tavla)


---------------------------------------------------------------------------------------------------


Läslektion (rep. Parlament)
Läs sid. i läroboken Utkik 118-123 + frågor 1-9, på sid 127
Genomgång av frågorna (två och två/slumpvis svar)


Kahoot (Lafayette)
Frågor på bakgrunden och på de svåra orden/begreppen.
Eleverna gör egna.

Öva eget resonemang
Filmanalys (orsaker och konsekvenser/jämförelse) (Venndiagram)
Källövning: youtubefilmer/so-rummet


11. Egna åsikter och konsekvenser
Repetera (de svåra orden.)(Orsaker och konsekvenser)
Upplysningen/ Maktdelningen/
Revolutionernas (upplysningens) påverkan på oss idag?

Granska:
12. Källövning.
Läroboken s 125

13. Test torsdag 7 april

1. orsaker            E-D-C
2. konsekvenser  E-D-C





















måndag 1 februari 2016

Amerikanska revolutionen (grundkurs)





























1783 är ett viktigt årtal i den nya tidens historia. Det året slöts en fred i Paris och därmed blev de 13 brittiska kolonierna i Nordamerika självständiga, och landet USA bildades.

Det fanns många orsaker bakom koloniernas revolt mot England, bland annat ekonomiska orsaker. I England menade man att kolonierna enbart var till för moderlandets bästa. De skulle vara en marknad för brittiska tillverkare och att råvarorna skulle göra England rikt.

Parlamentet (riksdagen) i London utfärdade en mängd lagar för att kontrollera handeln med kolonierna, allt till Englands fördel. Irritationen ökade då regeringen införde vissa stämpelavgifter och skyddstullar på brittiska varor bland annat te.

Representation
Spänningen ökade ytterligare 1763 då regeringen förbjöd nybyggarna att slå sig ned väster om bergskedjan Appalacherna. Avsikten var att hindra indianska oroligheter. Protester och uppror blev följden. Kolonisterna vägrade att acceptera tullar, skatter och stämpelavgifter eftersom de inte fick skicka representanter till det engelska parlamentet.

Kolonisterna gick in för att bojkotta brittiska varor. Till sist avskaffade regeringen alla tullar utom den på te. Hatet mot de brittiska trupperna (10 000 man) i kolonierna ledde till den så kallade ”Bostonmassakern” år 1770.

”Bostonmassakern” började med ett gräl mellan brittiska soldater och kolonister utanför tullhuset i Boston och slutade med att fem kolonister sköts till döds.

Boston Tea Party
1773 inträffade det berömda ”Boston Tea Party”. Kolonister utklädda till indianer klättrade upp på tre brittiska skepp och kastade te för 25 000 pund i vattnet. Brittiska parlamentet svarade med att stänga Bostons hamn.
De första skotten föll i Lexington i april 1775 och det blev upptakten till frihetskriget. Kolonisterna organiserade en arme som leddes av slavägaren George Washington. England satte in 20 000 tyska legosoldater i kriget.

Den 4 juli 1776 utfärdades den berömda oavhängighetsförklaringen i Philadelphia. Den mest berömda satsen i förklaringen är den att alla människor skapats lika och har samma grundläggande rättigheter, bl.a. rätt till liv, frihet och strävan efter lycka. Sedan dess har den 4 juli varit USA: s nationaldag.

En koloni hade gjort uppror mot sitt moderland, detta var något helt nytt i världshistorien. Det nya styret innebar att Amerikas Förenade Stater skulle styras som en stark förbundsstat där makten skulle delas upp i tre olika delar. De olika delarna skulle sedan kontrollera varandra så att ingen av dem fick för mycket makt.










Maktdelningsprincipen: (tre delar)
1. En riksdag, kongressen, med två kammare (senaten och representanthuset) med representater från alla stater som bestämmer om skatter och lagar.
2. Domstolar skall döma efter lagarna.
3 En vald president som skulle styra landet. Han skulle också vara landets högste befälhavare för de militära styrkorna


Kongressen
Kongressen är USA:s högsta lagstiftande församling. (jfr med Sveriges riksdag)
I kongressen (Kapitolium) finns två rum som kallas "kammare": Senaten och Representanthuset. I senaten sitter två representanter (senatorer) från varje delstat alltså 100 stycken. I representanthuset sitter 435 politiker som företräder olika partier: Demokraterna och Republikanerna. 

Kapitolium ligger i huvudstaden Washington DC (District of Columbia). På engelska kallas USA:s kongress ofta Capitol Hill efter kullen som Kapitolium ligger på.

 
Bildkälla wikipedia




En av orsakerna till att kolonierna blev fria var att man fick hjälp av Frankrike och 1781 tvingades engelsmännen att kapitulera. Vid freden i Paris erkände England de 13 koloniernas självständighet.1789 skapades författningen, världens äldsta grundlag. Den 30 april 1789 installerades George Washington som USA:s förste president.
Bildkälla wikipedia





Symboler
Symbolen för USA var flaggan som kallas för ”Stars and Stripes”. De 13 ursprungliga staterna var markerade i flaggan med 13 stjärnor i en ring och 13 ränder, omväxlande röda och vita. Det översta och understa är röda. När antalet delstater växte ökade också antalet stjärnor i flaggan. Antalet röda och vita ränder behölls oförändrat.


Bildkälla wikipedia

"The stars and stripes"
bildkälla wikipedia



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Frågor. 
1. Beskriv några orsaker till koloniernas revolt mot England.
2. Beskriv händelserna vid Bostonmassakern.
3. Vad hände vid Boston Tea Party.
4. Vad hände i Lexington?
5. Vad hände 4 juli 1776?

6. Vad innebar det att kolonisterna vill ha representation i brittiska parlamentet?
7. Varför heter flaggan "Stars and Stripes"?
8. Av vilka och varför kallas den Amerikanska revolutionen ibland det Amerikanska frihetskriget?
9. Förklara begreppet maktdelningsprincipen.
10. Varför fick kolonisterna hjälp av Frankrike mot Storbritannien?

Egna åsikter
A. Varför startade den Amerikanska revolutionen? Resonera. Använd begreppen.
B. Ge något exempel på hur den amerikanska revolutionen påverkar individ och samhälle idag



Grundläggande begrepp:
politik, demokrati, kultur, ekonomi, grundlag, författning, maktdelningsprincipen

Begrepp, svåra ord
världshandel, triangelhandel, export-import, koloni, ekonomi, marknad, råvaror, demokrati, diktatur,
republik, monarki, tull, skatt, avgift, stämpelavgift, parlament, grundlag, författning, politik, bojkott,
missnöje, uppror, revolution, frihetskrig, representant, representation

revolution, reform, patriot, nationalist, lojalist, president, regering, slavar, milis, oavhängighetsförklaringen, kongress, parlament, senat, legosoldater, rösträtt, förbundsstat, Pontiac, USA bildas, revolt,
"The Boston Tea Party", Upplysningen, filosof, konstitution,



Känner du/ni till  följande personer:
G Washington, Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin, Voltaire, Rousseau, Montesquieu, J Locke Kant, (Lafayette...)

Om du hinner:
Läs mer
...om orsaker och konsekvenser på SO-rummet.

Öva mer...
Binogi
Kahoot 
Läroboken  
Bildspelsquiz 
Begreppsspelet
Förhör varandra
SO-rummet







Revolutionernas tid - likheter och skillnader

Övning Likheter och skillnader: Ett helhetsgrepp om revolutionernas tid Det börjar bli dags att avrunda arbetet med revolutionernas tid och...