fredag 28 februari 2020
"Historisk nyhet"
Europa i krig!
Denna veckas "nyhet" utgår från året 1939. Resonera med hjälp av SO-mallen kring det faktum att Europa är i krig!
Lycka till!
Begrepp att ta hjälp av...
livsrum (Rhenlandet, Sudetenland Polen mm), eftergiftspolitik, Munchenöverenskommelsen,
axelmakterna, allierade, revansch, anschluss, Molotov-Ribbentropp-pakten, kapprustning, tysk aggression, Sveriges perspektiv
onsdag 26 februari 2020
Nazistpartiets väg till makten (övning)
Diskutera:
- Förklara ovanstående begrepp.
- Ge exempel på hur de påverkade samhället.
- Resonera kring om någon av orsakerna hade större betydelse än någon annan. I så fall vilken orsak och varför?
Avslutande gemensam diskussion:
måndag 24 februari 2020
Romarriket - grundkurs
Bild 1 bildkälla SO-rummet |
Bild 2 Romarrikets utbredning bildkälla SO-rummet |
Romarna skapade ett imperium och har på ett avgörande sätt påverkat Europa och den europeiska kulturen. Rikets medelpunkt var staden Rom som växte till en miljonstad under antiken.
Bild 3 Senaten i Rom bildkälla SO-rummet |
Den romerska republiken
Rom styrdes till en början av kungar, men i slutet av 500-talet f.Kr infördes republik. Makten låg då hos senaten som styrdes av två folkvalda konsuler. Det fanns också en folkförsamling, men den hade inte så stor makt.
Bild 4 bildkälla SO-rummet |
Den romerska byråkratin involverade också tusentals ämbetsmän och skrivare som hjälpte till att administrera det växande riket.
Genom att besegra en rad andra småstater lade romarna under sig hela Italien. Men det var först efter de tre långvariga krigen mot den nordafrikanska feniciska handelsstaden Kartago, mellan 264 f.Kr och 146 f.Kr, som Rom blev en stormakt. Därefter införlivades det ena området efter det andra till det växande romerska riket som nu var den dominerande makten i Medelhavsområdet. Samtidigt brottades Rom med stora inrikespolitiska problem som resulterade i ett långvarigt politiskt kaos. De många åren av krig och erövringar hade lett till stora ekonomiska och sociala problem i Italien. Flera inbördeskrig avlöste varandra där olika fältherrar stred om makten.
Bild 5 bildkälla SO-rummet |
Julius Caesar
På 40-talet f.Kr lyckades Julius Caesar med folkets och arméns stöd att göra sig till envåldshärskare. När han sedan lät utropa sig till diktator på livstid mördades han av sina politiska motståndare i senaten som ville bevara det republikanska styrelsesättet. Den romerska republikens dagar var dock räknade.
Kejsartiden
Efter att Caesar hade mördats 44 f.Kr utbröt ett långvarigt och blodigt inbördeskrig. Kriget slutade med att Caesars adoptivson gjordes till ensam härskare och Roms förste kejsare. Han är mest känd under hederstiteln Augustus. Den politiskt turbulenta republiken då romarriket styrdes av en senat var därmed förbi. Nu inleddes istället en ny tid då det romerska riket styrdes av enväldiga kejsare.
Augustus tog kontroll över hela armén och stärkte centralmakten i Rom. Det blev inledningen till en fredlig period med blomstrande handel och växande välstånd.
Den s.k. kejsartiden varade i drygt 500 år fram till att den siste västromerske kejsaren avsattes år 476 e.Kr.
De första 200 åren under kejsartiden var relativt fredliga. Romarna fortsatte emellertid att utvidga sitt väldiga imperium, särskilt i Västeuropa där romersk kultur och romerskt stadsliv spreds till trakter som tidigare haft en mer lantlig prägel.
Romarriket nådde sin största utbredning på 100-talet e.Kr (se karta). Därefter började romarriket knaka i fogarna. De romerska kejsarna övergick då istället till en mer defensiv politik och befäste stora delar av imperiets vidsträckta gränser.
Romarna byggde inte bara ett imperium
bild 6 Bildkälla SO-rummet |
Romarna var företagsamma byggare och anlade vägar, broar och akvedukter över hela sitt rike. Under de första två århundradena efter vår tideräknings början lades också grunderna till många av dagens europeiska storstäder. Ett stort antal av dessa städer uppkom från början kring något av de befästa härlägren som de romerska legionerna var stationerade vid (legionerna var i regel posterade längs med imperiets gränser).
Bild 7 bildkälla SO-rummet |
Den romerska slavekonomin
Det romerska samhället var beroende av slavar som arbetskraft. Hela den romerska samhällsekonomin byggde på slaveri. Vissa historiker menar till och med att det var romarnas omfattande användning av slavarbete som låg som grund för både deras bedrifter och undergång.
Romarnas ekonomiska tillväxt hörde samman med deras geografiska erövringar. Det romerska slaveriet var som mest omfattande då romarriket var i stark expansion - från omkring 100-talet f.Kr till en bit in på 100-talet e.Kr. Plundring, tributer och slavar var expansionens centrala syfte. Militär styrka var på så vis sammanlänkad med ekonomisk tillväxt - nya geografiska erövringar gav ökade skatteintäkter och nya slavar.
Det gjordes många tekniska landvinningar i det romerska imperiet men de kom inte alltid i allmänt bruk. En orsak var att slavar i regel skötte arbetet och inte behövde ersättas eller ges tekniska hjälpmedel. Den teknologiska utvecklingen hämmades därför av den romerska slavekonomin.
Till en början fick romarna sina slavar genom krig i form av krigsfångar från erövrade områden. Men på 200-talet e.Kr när romarriket hade slutat att expandera geografiskt hade också slavarna blivit mycket dyrare. Bristen på slavarbetskraft fick till slut den romerska ekonomin att stanna av.
Bild 8 Bildkälla SO-rummet |
Romarrikets delning
Under 200-talet e.Kr började det romerska imperiet få stora yttre och inre problem. Dess gränser ansattes hårt av fientliga grannfolk. Samtidigt fungerade inte längre den inhemska ekonomin tillräckligt bra för att upprätthålla herraväldet man skapat under de föregående århundradena. Situationen förvärrades ytterligare under 300-talet.
Kristendomen uppstod i Iudaea (ungefär nuvarande Israel-Palestina) som var en provins i det romerska riket vid Medelhavets östra kust (se karta). I början av 300-talet tillät kejsar Konstantin de kristna att praktisera sin religion i romarriket och i slutet av århundradet gjordes kristendomen till romersk statsreligion.
Under 330-talet flyttade kejsar Konstantin rikets huvudstad till Konstantinopel (nuvarande Istanbul) som han låtit bygga ut. Och i slutet av 300-talet beslutades att dela det väldiga romarriket i två delar - det västromerska riket med Rom som huvudstad och det östromerska riket med Konstantinopel som huvudstad. Det stora romarriket hade då sedan lång tid befunnit sig i kris. Men den östra delen av imperiet var mer livskraftig med tätare befolkning och bättre ekonomi. Det visade sig när de germanska folkvandringarna ökade i omfattning under 400-talet. Medan Östrom stod emot anstormningen saknade Västrom kraft att försvara sig.
Västrom gick under medan Östrom bestod i ytterligare tusen år
Den västra delen av romarriket var mer utsatt för fientliga angrepp än den östra delen och dukade snart under. Vid slutet av 400-talet hade det västromerska riket upphört att existera. År 476 avsattes den siste kejsaren Rom, vilket brukar markera slutet på den antika epoken. Romarriket hade då funnits i nästan 1000 år.
Det östromerska riket, eller det bysantinska riket som det också kallas, skulle bestå i ytterligare tusen år fram till dess att Konstantinopel erövrades 1453 och införlivades i det osmanska riket (se karta).
Bild 9 Bildkälla SO-rummet |
Arvet från romarna
Romarriket har format den europeiska historien i dess grund och haft stort inflytande på det västerländska kulturarvet. Till romarnas stora insatser hör bland annat att de skapade ett genomtänkt rättsväsende som vår västerländska rättsuppfattning grundar sig i. Den romerska kulturen var dessutom stark influerad av den grekiska, varvid det grekiska kulturarvet till viss del fördes vidare i den romerska kulturen. Det var också inom det romerska imperiets gränser som kristendomen föddes och så småningom bredde ut sig för att till slut bli romersk statsreligion vid slutet av 300-talet. Kristendomen har därefter satt sin prägel på hela den västerländska civilisationen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppgifter och frågor
Frågor till texten:
- Berätta kortfattat om den romerska republiken. Nämn också några demokratiska inslag som fanns i republiken.
- Julius Caesar nådde stor berömmelse och popularitet under sin livstid, men blev ändå mördad av några medlemmar ur senaten. Varför tror du?
- Vad var den s.k. kejsartiden?
- Hur påverkade slaveriet och slavarbetet den romerska ekonomin?
- Nämn några orsaker till att romarriket gick under.
- Under medeltiden, efter romarrikets undergång, var kyrkan och kristendomen dominerande i Europa. Förklara hur det kan kopplas till romarriket.
- Ge exempel på "arvet från Rom" i dagens samhälle.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Användbara begrepp
Imperium: En stor stat som omfattar flera nationer eller folkslag. Ursprungligen användes begreppet imperium inom romarriket för höga befattningshavares myndighet (maktbefogenheter), men begreppets betydelse kom att förändras med tiden till att istället syfta på rikets maktsfär. Ett imperium skiljer sig från en federation genom att inte erbjuda politisk representation till de områden som ingår. Jämfört med senare tiders nationalstater skiljer sig ett imperium genom att vara mer mångkulturellt. Organiserad strävan att bilda eller upprätthålla ett imperium kallas för imperialism.
Republik: En stat med vald statsledning eller statschef.
Senaten: En beslutande församling. Senaten var den främsta rådsförsamlingen i antikens Rom och hade 300 medlemmar (senatorer). Senaten leddes av två valda konsuler som byttes ut varje år.
Ämbete: Högre tjänst, befattning, yrke med maktbefogenheter inom staten.
Konsul: Titeln på den romerska republikens två likställda högsta ämbetsmän. De hade den högsta verkställande makten i riket. Två konsuler valdes för ett år i taget.
Byråkrati: En struktur och uppsättning regler som skapats för att styra en större organisation.
Administration: Hantering av information för att fatta beslut.
Aristokrati:Det översta och mäktigaste sociala samhällsskiktet (överklass/adel).
Kartago: Huvudstaden i det feniciska handelsriket i Nordafrika med samma namn som även innefattade flera andra stora städer.
Inbördeskrig: Ett krig i vilket de stridande parterna tillhör samma land eller rike.
Fältherre: En härförare, den högsta militära ledaren för en armé/här på en krigsskådeplats.
Envåldshärskare: En person som utövar full och oinskränkt makt över en stat och dess invånare.
Diktator: En form av envåldshärskare. Ordet diktator härstammar från den romerska republiken där senaten kunde anförtro en av konsulerna oinskränkt makt för en tidsperiod på upp till sex månader, som en nödåtgärd i kristider.
Envälde: Ett statsskick där den offentliga makten utövas av en envåldshärskare med absolut (fullständig) makt, t.ex. en diktatur.
Kejsare: Titeln på den manliga monarken i vissa monarkier (som då brukar kallas kejsardömen). Den kvinnliga motsvarigheten heter kejsarinna, en titel som också bärs av en kejsares hustru. En kejsare anses ha högre rang än en kung. I Europa har titeln framförallt använts för monarkier som hävdar ett arv från det romerska riket. Ordet kejsare kommer av det romerska familjenamnet Caesar och dess mest kände bärare, den romerske diktatorn Gaius Julius Caesar (mördad 44 f.Kr). I klassiskt latin uttalas namnet som "Kajsar". Därifrån kommer det tyska ordet kaiser, det ryska tsar och det svenska kejsare.
Akvedukt: En vattenledning i form av en smal brobyggnad som med gravitationens inverkan genom självfall leder vattnet över hinder i form av dalgångar, vägar eller vattendrag. Akvedukter användes särskilt för antika städers vattenförsörjning.
Legion: En romersk legion var en självständig militär enhet som i regel bestod av ca 5000 soldater (legionärer). Som mest förekom omkring 30 legioner vid samma tidpunkt.
Provins: Romerska provinser var de områden man styrde över och kontrollerade utanför den italiska halvön. Provinserna styrdes av ståthållare som hade till uppgift att driva in skatt till Rom. Ståthållaren skulle också skriva rapporter till kejsaren. Folket i provinserna var i regel inte romerska medborgare.
Statsreligion: En religion som fått företräde i en stat och där invånarna i regel ges fördelar av att bekänna sig till religionen i fråga.
Konstantinopel: Östromerska rikets huvudstad (nuvarande Istanbul).
Om du hinner----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ta reda på:
- Vem var Hannibal och varför är han en historisk kändis?
- Blicka ut över världen och beskriv några kulturer i Europa eller i andra världsdelar som var samtida med den romerska. Hur levde t.ex. människorna i Norden vid den här tiden? Eller vad hände i Kina under 200-talet f.Kr?
- Serien Asterix & Obelix bygger på verkliga historiska händelser. Förklara.
- Vem var Kleopatra och varför räknas hon som en historisk kändis?
- När romarriket var som störst sträckte det sig över tre världsdelar. Vilka?
- Vad menas med pax romana?
- Hundra (100) heter centrum på latin. Därför fick C bli 100 i det romerska siffersystemet. I sammansatta ord blir centrum centi. Kan du komma på några ord där centrum/centi ingår?
- Vad hände med Konstantinopel efter det östromerska rikets undergång 1453?
Diskutera:
- Jämför romarnas nöjesliv med vår egen tids. Vilka likheter och skillnader finner du?
- Resonera kring varför slaveri var så vanligt under antiken.
- Hur tror du Europas historia skulle ha sett ut om inte kristendomen hade blivit romersk statsreligion på 300-talet?
- Arvet från romarna lever kvar än i många europeiska länder både i samhället och i språket. Ge exempel på detta.
- Få imperier brukar hålla samman särskilt länge, romarriket är ett undantag. Nämn några viktiga faktorer (förhållanden, beståndsdelar) för att ett imperium ska kunna hålla samman. Vilka brukar orsakerna vara till att imperier går under?
Textkälla: SO-rummet
torsdag 13 februari 2020
tisdag 11 februari 2020
Riksdagshuset brinner - diktaturens utveckling under 1930-talet
Se filmerna tillsammans i klassen
Se ett klipp från "Rise of the evil" del 2 (sli.se 1.07.39-1.10.20)
bildkälla Bundesarkiv |
Riksdagshusbranden i Berlin 27 februari 1933
Bakgrund:
Ett ögonvittne, Hans-Hinrich Flöter, observerade vid niotiden på kvällen hur fönster krossades och en person rörde sig inne i riksdagshuset. Flöter larmade brandkåren och polisen klockan 21:25.[1][2] Brandkåren kom dock på grund av isbelagda gator och felkörningar för sent och riksdagshuset förstördes till stora delar, först efter midnatt släcktes elden helt. Samtidigt hade en allt större skara åskådare samlats utanför avspärrningarna.
Vid tiden för branden åt rikskanslern Adolf Hitler middag hos Joseph Goebbels. När Goebbels fick ett telefonsamtal om branden avfärdade han det först som en lögn men när nästa samtal kom meddelade han Hitler.[3] Båda anlände till riksdagshuset just när branden höll på att släckas. På plats mötte de riksdagens talman, Hermann Göring, som öppet beskyllde kommunisterna för branden och sa att en av de ansvariga hade gripits för att ha anlagt den.
En holländsk murare, 24-årige Marinus van der Lubbe, tidigare medlem i Nederländernas kommunistiska parti, hittades av polis inuti den brinnande byggnaden och arresterades för anstiftan till mordbrand.[4]
Van der Lubbe hävdade att han hade utfört dådet ensam men den 28 februari proklamerade flera dagstidningar att Tyskland hade drabbats av en bolsjevikisk revolution.[5] wikpedia
Trots tidigare olika uppfattningar bland historikerna torde det nu vara klarlagt att van der Lubbe var ensam om att anlägga branden. År 2008 upphävdes dödsdomen mot van der Lubbe eftersom han dömts enligt en lag som införts först efter dådet. Källa NE
bildkälla Bundesarkiv |
Fullmaktslagen
Den 23 mars 1933 antogs Hitlers fullmaktslag i riksdagen. Den nazistiska regeringen fick därmed diktatoriska befogenheter och de demokratiska rättigheterna upphävdes. Den 14 juli 1933 förbjöds alla andra partier och all politisk aktivitet, förutom nazismen. Tyskland blev en enpartistat. källa Forum för levande historia
Bokbålen i Nazityskland utgjorde ett klimax i den nationellt proklamerade aktionen mot "otyskhet" som anslagits av Tyska studentkåren. Det anordnades ett flertal bokbål 1933 och framåt, där verk av författare som ansågs opassande för naziregimen och nazistisk ideologi kastades i elden. Den 6 april 1933 gav Tyska studentkåren, då kontrollerat av Nationalsocialistiska tyska studentförbundet, klartecken till en nationell rensning av "otysk litteratur" och 10 maj samma år ägde de första bokbålen rum. källa wikipedia
Diktaturens utveckling under 1930-talet
Redan under våren 1933 öppnades de första koncentrationslägren. Det var fängelseliknande arbetsläger där diktaturens politiska motståndare hamnade. Snart byggdes fler sådana läger och där skulle också andra personer som nazisterna inte ville ha i sitt samhälle placeras. Det gällde framför allt judar, romer och homosexuella.
Långa knivarnas natt, benämning på den nazistiska mordaktionen 30 juni 1934 mot ledningen av de egna stormtrupperna SA. Uppgörelsen med SA-ledningen var kulmen på en lång tids konflikt mellan SA-ledaren Ernst Röhm och Adolf Hitler, riksvärnet (Reichswehr) och SS angående SA:s uppgift och roll i det nazistiska Tyskland. Sedan mars 1934 tycks Hitler ha lutat mot en våldsam uppgörelse. Han stöddes av Hermann Göring, Joseph Goebbels och Heinrich Himmler samt av Reinhard Heydrich och Werner Best, som planerade aktionen. källa NE
Förföljelser av judar
Ett av nazisternas första beslut var att avskeda judar med statlig tjänst. Det betydde att domare, poliser, militärer, lärare och andra tjänstemän med judisk bakgrund fick lämna sina arbeten. Judiska affärsägare utsattes för bojkottkampanjer och judiska läkare fick bara behandla andra judar.
Nurnberglagarna
Steg för steg skulle det bli svårare och svårare att leva som jude i Tyskland. År 1935 antogs de sk. Nurnberglagarna. Enligt dessa lagar skulle de tyska judarna icke längre betraktas som medborgare. Lagarna förbjöd också äktenskap mellan tyska judar och icke-judar. Judar fick inte heller ha sex med någon av "tyskt blod". Det som senare mynnade ut i Förintelsen av Europas judar började alltså redan under 1930-talet.
Också intellektuellt funktionsnedsatta och handikappade var människor som inte passade in i nazisternas framtidssamhälle. Från hösten 1939 genomförde nazistiska läkare mord på tusentals funktionsnedsatta barn och vuxna. Nazisterna kallade det för "dödshjälp". källa Utkik
Övriga diktaturer i 30-talets Europa
? gör färdigt
Uppgift:
Hur kunde nazisterna använda riksdagshusbranden för att ta makten i Tyskland?
På vilket sätt drabbades politiska motståndare och judar av nazisternas maktövertagande?
Om du hinner:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Revolutionernas tid - likheter och skillnader
Övning Likheter och skillnader: Ett helhetsgrepp om revolutionernas tid Det börjar bli dags att avrunda arbetet med revolutionernas tid och...
-
England. Mot slutet av 1700-talet inträffade en stor förändring i England. Människor började tillverka varor med hjälp av maskiner ...
-
1783 är ett viktigt årtal i den nya tidens historia. Det året slöts en fred i Paris och därmed blev de 13 brittiska kolonierna i Nordamer...
-
Youtube ca 28min Uppgift: Resonera om orsakerna till att arrangörerna av OS valde att använda industrialiseringen för att visa upp en bild ...